Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Zvezni šerif iz divjega zahoda o podnebnih spremembah

V mednarodni skupnosti je odmevala odločitev zveznega šerifa iz divjega zahoda, ko je izpred Bele hiše oznanil svetu, da se ZDA umikajo iz Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, saj naj bi ta bil zgolj orodje, preko katerega se izvršuje mednarodna zarota proti ZDA.  Trump je že večkrat v svoji kampanji izrazil skepso do podnebnega sporazuma in celo do globalnega segrevanja nasploh, zato zadnje oznanilo ne preseneča, vendar bi človek kljub temu od njega pričakoval, da bi do sedaj ugledal luč razuma – a zaman.

Trump je v svojem ekonomsko nacionalističnem oznanilu poudaril, da je ta sporazum nepravičen do ameriškega gospodarstva, korist od tega pa naj bi imele države, ki povzročajo več emisij od ZDA – čeprav so ZDA ena izmed največjih onesnaževalk okolja na svetu, pred njimi prednjači samo Kitajska. Tu je pomembno izpostaviti, da so se vlade v sporazumu dogovorile, da bodo zvišanje povprečne svetovne temperature omejile na manj kot 2°C, v primerjavi s predindustrijsko ravnjo, ter si prizadevale, da se povprečna svetovna temperatura ne bi zvišala za več kot 1,5°C.  Prav zaradi tega cilja je potrebno sodelovanje in spoštovanje iz strani vseh velesil, še posebej tistih, ki najbolj onesnažujejo, kar pa trenutni administraciji ZDA očitno ni relevantno dejstvo.

V svojem govoru je Trump v ospredje postavil ameriškega delavca in poudaril to, da Pariški sporazum škoduje predvsem delavskemu razredu in delovnim mestom. Čeprav gre tu za upravičeno skrb, pa odgovor na okoljsko problematiko v 21. stoletju ni vrnitev v dobo prve industrijske revolucije, temveč je v novih, okolju prijaznih rešitvah, ki jih omogoča razvoj tehnologije. Zaton težke industrije je resda škodoval marsikateri delavski družini, vendar pa ponovna obuditev te industrije danes ni odgovor na to vprašanje. Globalno segrevanje lahko povzroči to, da bo izginilo še več delovnih mest, mnoge družine bodo prisiljene zapustiti svoje domov, kar bi lahko privedlo do “okolijskih” migracij.  Ironično, to se je že začelo odvijati prav v ZDA in sicer vasi Shishmaref, kateri zaradi podnebnih sprememb grozi izginotje, tamkajšnje prebivalstvo pa se bo moralo preseliti.  Zato se je potrebno zavedati, da je nedavni Trumpov ukrep na dolgi rok škodljiv, čeprav naj bi domnevno prinesel nazaj delovna mesta. Postati bo moralo jasno, da se bodo morala podjetja in države prilagajati okolju, ne obratno.

Sebično ravnanje predsednika Donalda Trumpa je sicer obžalovanja vredno, a je hkrati lahko tudi priložnost za preostale države, predvsem za EU, da se preneha zanašati na ZDA in prevzame vodilno vlogo na mednarodnem prizorišču kot kredibilna in gonilna sila, ki spoštuje sporazume in je odgovorna do okolja. Mogoče ta sporazum res ni najboljši, ampak je edini, ki ga imamo, in je najambicioznejši sporazum do sedaj. Vsekakor pa upam, da bodo ostale države pogodbenice ohranile pokončno držo in ZDA poslale jasen signal, da tukaj gre za Planet Earth First  in ne America First, Earth second.

»We are living on this planet as if we had another one to go to.«   ~ Terri Swearingen

Patrik Bole,

član predsedstva MF SD

  • Kategorije prispevkov
  • Blog
Mladi forum SD

Mladi forum SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

Komentar @Jakob_Mlakar: “Pomembno ni več le vprašanje, kaj se z okoljem dogaja, ampak kako preprečiti, popraviti al… twitter.com/i/web/status/1…

Yesterday from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone