Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Zasebno šolstvo – povod k temu, da bi študij bil dostopen le bogatim?

Delam, da lahko študiram… Kako se bom prebil skozi mesec? Kaj, če ne dobim mesta v študentskem domu? Kako bom našel stanovanje, ki je cenovno ugodno in si ga bom lahko privoščil? Kaj če ne dobim štipendije? Kaj če ne dobim subvencije za bivanje?

 

To so vprašanja s katerimi se študentje srečujemo vsa leta tekom študija. Poleg vseh stroškov študija so tu še stroški bivanja in stroški prehrane, prevoza,… Študentje iz povprečnih družin, bi se brez dela ob študiju težko prebili, oziroma si študija sploh ne bi morali privoščiti, že sedaj, ko je šolstvo javno. Predstavljajte si kaj bi nastalo, če bi bilo šolstvo zasebno? Kako bi lahko povprečen mlad človek iz povprečne družine sploh lahko študiral? Štipendij, ni dovolj, mest v študentskih domovih ni dovolj… Ker mest v študentskih domovih ni dovolj, si lahko zasebniki privoščijo nabijanje cen za študentska stanovanja… Socialne težave med mladimi vedno bolj naraščajo… Pred leti se je celo znižala subvencija za bivanje… Mnogo študentskih stanovanj je slabo urejenih.

 

Kako mislite, da bi lahko bilo dostopno zasebno šolstvo dostopno študentom s posebnimi potrebami? Slepim in slabovidnim, gluhim in naglušnim, gibalno oviranim, ipd…. Težko, ker so že tako v težki finančni situaciji, saj mnogi ne morajo opravljati študentskega dela.

 

Na mladih se vedno bolj ”špara”, vedno bolj se nas omejuje. Vedno več je obsodb, da zaradi študentskega dela ni dovolj rednih zaposlitev. Ob tem pa se zelo malo starejših zaveda, da v pokojninski sklad prispevamo tudi mi. Ko smo pa že pri kazanju s prstom na študentsko delo… Vedno več je oglasov za delo, kjer za delo iščejo tudi upokojene osebe, torej ni samo študentsko delo razlog, za pomanjkanje rednih zaposlitev.

 

Zasebno šolstvo je povod k temu, da bi si študij lahko privoščili le mladi iz višjih slojev družbe in diskriminira ostale mlade. Kot že prej omenjeno, javno šolstvo omogoča dostopnost študija vsem slojem. Mladi si lahko v takšnem okolju, kjer se mešajo vsi sloji širimo obzorja. Javno šolstvo je še mnogo več, kot samo študij, to je študij za življenje. Vse starejše generacije pa ob tem, kot mladi študentje opominjamo… Stopite skupaj z nami in omogočite, da bo študij lahko dostopen tudi vašim otrokom.

 

 

Nastja Slokar

članica Mladega foruma SD

  • Kategorije prispevkov
  • Blog
Mladi forum SD

Mladi forum SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

V Mladem forumu SD ostro obsojamo današnji napad na sodnico. Vse se začne pri besedah, ki so tokrat žal rezultirale… twitter.com/i/web/status/1…

About 9 hours ago from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for Android