Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Tudi mladi potrebujemo ukrepanje vlade!

Spoštovani,

v Mladem forumu zaskrbljeno spremljamo napovedane ukrepe zoper nastale škode, ki jo je povzročila pandemija Covid-19. Obstaja bojazen, da ob vseh napovedanih ukrepih aktualna politika pozablja oz. zapostavlja problem, ki nastaja pri študentih, ki se preživljajo z opravljanjem študentskega dela. Študentsko delo je ena izmed večjih oblik prekarnega dela in v naslednjih tednih in mesecih bo zaradi tega ogromno mladih ostalo brez prihodka s katerim si skoraj polovica študentov omogoča normalno življenje in opravljanje študija. Veliko študentskega dela se v Sloveniji opravlja v trgovskih panogah in v gostinstvu, ti dve panogi pa sta trenutno na največjem udaru zaradi krize, ki je in bo nastala.

 

Zato na vlado apeliramo, da sprejme naslednje ukrepe:

  1. Študentom se naj izplača denar za nadomestilo študentskih subvencij za prehrano. Posamezniku se v ta namen nakaže 50 evrov, ki mu omogoča lažjo preskrbo s hrano. Denar se izplača v marcu in aprilu.
  1. Pridružujemo se predlogu ŠOS, ki predlaga, da se študentu izplača 60% povprečnega mesečnega prihodka, ki ga je prejel v zadnjih 6 mesecih.
  1. Študentom, ki so se za čas karantene bili primorani odseliti iz študentskih domov, se ne zaračuna stroške mesečne najemnine. Ukrep naj velja za čas trajanja karantene.
  1. Vlada naj omogoči brezplačen javni potniški promet vsem študentom in dijakom do konca julija.
  1. Vsem študentom, ki so pred zaključkom šolanja, se omogoči brezplačno opravljanje izpitov in zagovarjanje diplomskega dela.

 

V pričakovanju na hiter in pozitiven odziv vas lepo pozdravljamo.

 

S spoštovanjem,

Ekipa Mladega foruma

 

apel

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih