Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Študenti ponovno sekundarni problem

V Mladem forumu SD z veliko pozornostjo spremljamo oblikovanje in sprejemanje ukrepov za obvladovanje posledic pandemije Covid-19. Ves čas poudarjamo, da morajo med prioritetami v tem času (p)ostati socialne, ekonomske in družbene stiske, še posebej ranljivih skupin ter posledice, ki jih sprejemanje ukrepov prinaša. Odlok o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in Sklep o spremembi namembnosti študentskih domov ne le površno ureja situacijo, temveč tudi ne zajema vseh izjem, s katerimi bi se po našem prepričanju moralo dovoliti bivanje v študentskih domovih in s tem krati osnovne potrebe ter pravice študentk in študentov ter dijakinj in dijakov.

Zaradi epidemije je veliko študentov in dijakov izgubilo delo, saj je slednja najbolj prizadela prav gostinstvo, turizem in trgovinske panoge. S prisilno izselitvijo iz študentskega doma ter omejenim javnim prevozom se delo onemogoči tistim študentom in dijakom, ki jim je službo kljub epidemiji uspelo obdržati in je velikokrat njihov edini vir dohodka za sofinanciranje študija.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozivamo, da aktivno pristopi k spremembi oziroma dopolnitvi odloka ter predlagamo, da na seznam izjem uvrsti tiste študentke ter dijake, ki v kraju izobraževanja opravljajo tudi študentsko delo ter vse tiste, ki prihajajo iz socialno ogroženih okolij ali se zaradi osebnih okoliščin (npr. invalidnosti) ne morejo vrniti domov. Opozarjamo, da se zaradi nepremišljenih vladnih ukrepov na rob družbe ponovno postavlja najranljivejše skupine, med katere spadajo prav študentke in študenti ter dijakinje in dijaki. Odlok pozablja na vse tiste, ki jim študentski dom predstavlja izhod v sili od neprimernih socialnih in družbenih razmer v domačem okolju. Upravičeno se bojimo, da bodo povečane stiske študentov in dijakov ponovno ostale skrite.

V Mladem forumu bomo še naprej aktivno spremljali vse predlagane ukrepe ter glasno opozarjali na nepravilnosti.

 
V imenu Mladega foruma SD,

Luka Goršek, predsednik MF SD

Žan Logar, študent in član predsedstva MF SD

 

POZIV MIZŠ

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

V ŽIVO: Čas #Covid19 pred družbo postavlja ogromno izzivov. Nekateri so novi, nekatere je čas epidemije samo dodatn… twitter.com/i/web/status/1…

About 2 days ago from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone