Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Spomeniku graditeljem Nove Gorice povrniti ugled

Nova Gorica, mesto vrtnic, je zrasla na ideji prostovoljstva in tovarištva. Več tisoč mladih brigadirk in brigadirjev je od leta 1947 več let delalo in živelo za nastanek novega mesta ob meji, ki je po pariški mirovni konferenci krivično razdelila primorske Slovence med dve državi. V spomin in večno zahvalo za njihovo požrtvovalnost, jim je Mestna občina Nova Gorica ob 60-letnici mesta na glavnem mestnem trgu, Bevkovem trgu, postavila obeležje, znano kot “spomenik graditeljem Nove Gorice”.

Potem pa je bil spomenik v letu 2013, ko so potekala prenovitvena dela na Bevkovem trgu, prestavljen na nečastno mesto hrbtne strani občinske stavbe na Trg vrtnica. Začetna ugibanja, da je to začasna rešitev in se bo spomenik ponovno vrnil na svoje prvotno mesto, ko bo prenova trga zaključena, so se pokazala za napačna. Spomenik še danes stoji tam, v senci zidu, očem turistov in splošne javnosti neviden.

Poleg pomembnosti vrednot in spomina, ki jih predstavlja spomenik, pa nosi tudi pomembno noto medgeneracijske povezanosti. Prenos spomina na mlajše generacije je temeljnega pomena za nekonfliktne in razvijajoče se odnose med starejšo in mlajšo generacijo. Samo na način, da bomo mlade generacije naučili naukov naše zmagovite in nadvse pestre zgodovine, bomo kot družba rasli ne samo materialno, ampak tudi duhovno.

Zato v Mladem forumu Vrtnica predlagamo, da se spomenik premesti na njegovo prvotno mesto in tako primerno počasti 70. obletnico nastanka Nove Gorice, ki jo praznujemo prihodnje leto.

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih