Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

PREDALI PREDLOG ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA SPREMEMBO USTAVE

Članice in člani Mladega foruma SD smo se, točno opoldne, zglasili na štabu predsedniške kandidatke dr. Maje Makovec Brenčič in njenim sodelavkam in sodelavcem predali “Predlog za začetek postopka za spremembo ustave Republike Slovenije z osnutkom ustavnega zakona”, ki se nanaša na pravico voliti in biti voljen pri 16 letih.

Kot smo zapisali v predlogu, ki smo ga predali. Na podlagi 168. člena Ustave Republike Slovenije predlagamo Stranki modernega centra, da Državnemu zboru poda predlog, da začne postopek za spremembo Ustave Republike Slovenije, ker je potrebno pravico voliti in biti voljen (volilno pravico) omogočiti vsakemu državljanu, ki je dopolnil 16 let. Poslanska skupina SMC ima to moč in možnost, da vloži predlog za spremembo ustave nemudoma in takoj, saj ima v svojih vrstah več kot 20 poslank in poslancev. Toliko poslanskih podpisov je minimalno potrebnih za predlog za spremembo ustave.

Zaradi navedenega predlagamo spremembo drugega odstavka 43. člena Ustave Republike Slovenije, ki govori o volilni pravici, in sicer na način, da se besedilo člena spremeni tako, da se drugi odstavek 43. člena Ustave Republike Slovenije spremeni na način, da se pravico voliti in biti voljen (volilno pravico) omogoči vsakemu državljanu, ki je dopolnil 16 let in ne šele po dopolnjenem 18. letu, kot je sedaj.

Pri ugotavljanju povezanosti med nižanjem starostne meje za pridobitev volilne pravice in volilno udeležbo lahko uporabimo empirične podatke, ki so bili pridobljeni na primeru Republike Avstrije, ki že ima urejeno zakonodajo, po kateri majo vsi, ki so dopolnili 16 let, volilno pravico. Skozi podatke je bilo razvidno, da nižanje starostne meje za pridobitev volilne pravice vpliva na volilno udeležbo.

Verjamemo, da lahko Maja prazen PR prelevi v konkretna dejanja. Tudi s pomočjo 20 poslank in poslancev SMC.

Predlog najdete na povezavi: https://www.shrani.net/5Hf

Mladi forum SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

📢Podpišite peticijo še danes! Tokrat gre za našo naravo🌳💧 ❗naravenedamo.si pic.twitter.com/OS8A0VP3UK

Yesterday from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for Android