Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Odprto pismo in poziv Mladega foruma SD Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) ter Državnemu izpitnemu centru (RIC)

V zadnjem času je veliko govora o ukrepih v povezavi z omejevanjem širjenja ter nadzoru posledic epidemije COVID-19. Država je navsezadnje v največji krizi zadnjih desetletij, ki jo država bolj ali manj učinkovito skuša reševati celostno, toda srednješolke in srednješolci se v množici teh ukrepov lahko upravičeno počutijo spregledane ter pozabljene.

Že od razglasa epidemije prihaja do pomanjkljivega in neusklajenega obveščanja srednješolk in srednješolcev, ki lahko le sami predvidevajo kako bo potekal njihov izobraževalni proces, saj so tudi profesorice in profesorji neobveščeni o načrtih ter strategijah, ki jih pripravlja MIZŠ na področju srednješolskega izobraževanja. Prva konkretna predstavitev načrtovanih ukrepov je bila iz strani ministrice Simone Kunstec izvedena šele pred nekaj dnevi, ko je napovedala prestavitev maturitetnega eseja pri slovenščini na prvi junij. Pogrešamo objavo natančnih in enotnih smernic za srednje šole, ki bi določale oblike izvajanja pouka na daljavo. Srednje šole so po naših informacijah trenutno prepuščene same sebi, zato prihaja tudi do velikih razhajanj v načinu ter količini dela. Ker se srednje šole trudijo učne načrte izvajati kar se da nemoteno, se nam podaljšanje šolskega leta na račun poletnih počitnic ne zdi smiselno. Ministrstvo pozivamo tudi, da preuči možne načine skrbi za tiste, ki jim je zaradi šibkejšega socialnega položaja družine pouk na daljavo otežen ali celo onemogočen, saj je nedopustno, da socialne razlike vplivajo na zmožnost izobraževanja.

Največja negotovost se pojavlja pri dijakinjah in dijakih zadnjih letnikov, saj so brez kakršnihkoli natančnih informacij o izvedbi in poteku mature, zaključku srednje šole ter izbirnih postopkih pri morebitnem nadaljnjem izobraževanju. V Mladem forumu SD ob vprašanju izvajanja mature v času epidemije vidimo več možnih rešitev. Skoraj zagotovo nam virusa ne bo uspelo zajeziti dovolj hitro, da bi maturo lahko nemoteno izvedli na tradicionalen način, zato bi bilo glede na dano situacijo po našem mnenju najlažje, da se po zgledu izpitov na fakultetah izvede v občutno omejenem obsegu preko spleta, ob tem pa ponovno poudarjamo, da je nujno potrebno poskrbeti za dijakinje in dijake, ki nimajo omogočenega dostopa do računalnika in spleta. Možna je tudi prestavitev izvajanja mature v poletne mesece, kar pa bi pomenilo, da se dijakinjam in dijakom odvzame možnost že tako okrnjenih počitnic, ter občutno zmanjša časovni razmak med spomladanskim in jesenskim rokom mature, zato to možnost odsvetujemo. Ne izključujemo tudi ukinitve letošnje mature, kot so to prvič po letu 1808 storili tudi v Franciji, vendar bi bilo v tem primeru nujno potrebno enotno prilagoditi izborni postopek na fakultetah in višjih šolah ter dijakinjam in dijakom zagotoviti pošteno in enakovredno obravnavo glede na dane razmere.

Končno odločitev o tem kaj je najprimernejše za srednješolke in srednješolce v Sloveniji prepuščamo strokovnjakom, vendar ponovno pozivamo pristojne, da preučijo naše predloge ter redno obveščajo dijakinje, dijake, profesorice in profesorje, kot tudi splošno javnost.

V Mladem forumu Socialnih demokratov bomo še naprej budno spremljali razvoj dogodkov ter aktivno sodelovali s predlogi možnih rešitev ter opozarjanjem na morebitne nepravilnosti.

 

V imenu Mladega foruma SD:

Luka Goršek, predsednik MF SD,

Jan Verovšek, dijak in član MF SD.

 

Celotno izjava je dostopna na: Odprto pismo in poziv MF

1 Komentar

  •    Reply

    Pustimo mlajšim, pre starih je tako ali tako že sedaj preveč, Luka in ostali SAMO NAPREJ!!!

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

V ŽIVO: Čas #Covid19 pred družbo postavlja ogromno izzivov. Nekateri so novi, nekatere je čas epidemije samo dodatn… twitter.com/i/web/status/1…

About 2 days ago from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone