Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Ni vse, kar je staro, zanič in ni vse, kar je novo (mlado), slabo.

Dragi mladi!

Najprej iskrene čestitke ob današnjem dnevu mladih, ki so ga Združeni narodi – z namenom ozaveščanja položaja mladih v družbi – razglasili leta 1999.

V Sloveniji nas je preko 300 000, ki smo stari med 15 in 29 let in spadamo v skupino mladih. Več kot 160 000 je delovno aktivnih. Več kot polovica vseh mladih se izobražuje. Naši učenci, dijaki in študentje na šolskih tekmovanjih posegajo po najvišjih mestih. Iz dneva v dan se dviga tudi odstotek terciarno izobraženih med mladimi.

Upam si trditi, da imajo trenutne generacije mladih do sedaj najširšo paleto znanj in izkušenj. Za vse to je zaslužen dober šolski sistem, hiter razvoj in digitalizacija. Mlade pa pesti tudi nekaj resnih vprašanj – stanovanjska problematika, prve zaposlitve in vedno bolj onesnaženo okolje. Dokler bo volilna udeležba mladih med najnižjimi med starostnimi skupinami smo delno sokrivi, da se na vprašanja, ki se dotikajo mladih, ne poda odgovorov, kaj šele rešitev. Če želimo, da se mladi odpravijo na volitve, moramo dati priložnost mladim kandidatkam in kandidatom, ki imajo integriteto, določen nivo znanja in inovativne odgovore na zgoraj naštete izzive. Priložnosti pa si moramo ustvariti tudi sami in to ne velja samo za politiko. Mladi moramo biti aktivni v vseh porah družbenega življenja. Pa naj bo to področje znanosti, športa, kulture ali kaj drugega. Manjka nam tudi gradnja medgeneracijskih mostov. Energija, inovativnost in radovednost mladih – v povezavi z izkušnjami in modrostjo starejših – nam bodo podali odgovore na še tako težka vprašanja.

Ni vse, kar je staro, zanič in ni vse, kar je novo (mlado), slabo. Mladi se moramo prebuditi in z aktivnim državljanstvom in medgeneracijskim sodelovanjem povleči voz naprej.

Andrej Omerzel

Predsednik Mladega foruma SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

V ŽIVO: Čas #Covid19 pred družbo postavlja ogromno izzivov. Nekateri so novi, nekatere je čas epidemije samo dodatn… twitter.com/i/web/status/1…

About 2 days ago from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone