Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Nevarnost prepogosto preti »od znotraj«!

V Mladem forumu SD poudarjamo, da je miroljubnost načelo mirnega reševanja sporov, je univerzalno načelo in vrednota, ki smo jo skupaj z zavezniki izborili v anti-fašistični borbi. V spremenjenih svetovnih okoliščinah globalizma in globalnega terorizma ter bistveno spremenjene vojne tehnologije, se vprašanje varnosti tudi postavlja v nov kontekst. Slovenska vojska je ob ujmah dokazala, da svojo vlogo v svetu ne razume zgolj v streljanju na fronti, ampak v vsestranski pomoči ljudem v stiski. Kajti nevarnosti, ki pretijo našemu svetu, pa tudi življenju, niso samo nevarnosti oboroženega napada od zunaj. Nevarnost prepogosto preti »od znotraj«! Kakor smo že med partizanskim vojskovanjem dojeli, ni najbolj nevarno orožje »vroče orožje«, ampak veliko bolj smrtonosno »orožje informacij« – peta kolona je bila najbolj nevarna, bolj kot sovražno topništvo in oklopna vozila.

Naša varnost se danes ščiti mnogo bolj z diplomacijo in aktivnostjo v konferenčnih dvoranah, kot pa na bojnem polju. Tudi beseda je orožje. In Žan vedi, narodna identiteta se ne ščiti z avtomatskim orožjem, ampak z narodno kulturo, proizvodi duha, ne pa gole sile. Če smo država – in to brez dvoma smo – potem se moramo bistvenih stvari nacionalnega interesa lotitit studiozno, analitično in znanstveno, ne pa improvizirano politikantsko. Odnose s sosedi zmoremo v 21. stoletju reševati po mirni poti.

Mladi forum SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

Komentar @Jakob_Mlakar: “Pomembno ni več le vprašanje, kaj se z okoljem dogaja, ampak kako preprečiti, popraviti al… twitter.com/i/web/status/1…

Yesterday from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone