Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Mladi smo venomer odlična tema

Prekarnost, izobraževanje, participacija in prazne obljube so največje ovire mladih na poti k popolnemu življenju. Vse več mladih je v obdobju krize zapadlo v spiralo brezposelnosti. Mladi bi morali biti energija sedanjosti in svetle prihodnosti, a tega sonca ni in ni na obzorju. Že bežen prelet sektorskih in medsektorskih politik nam da vedeti, da te nastajajo numerično in agregirano ter predvsem po večini ne upoštevajo realnih potreb mladih. Mladi so bolj kot kdajkoli prej prilagodljivi, mobilni in se na dnevni ravni soočajo s ekonomsko-socialnimi izzivi. Mladi smo venomer odlična tema za nabijanje političnih točk – žal pa vedno ostanemo le točka na papirju.

Izobraževalni sistem v Sloveniji ni idealen, lahko je boljši in strmeti moramo da ostane javen in progresiven za generacije ki še (le) prihajajo. Ne smemo dopustiti razgradnje javnega šolstva in ne moremo dopustiti vrinjanja zasebnega šolstva. Ko se nam bo to dokončno zgodilo bomo “pečeni”. Prekarnost je (pre)velik problem sedanjosti. Medtem, ko so odrasli na trgu dela zaščiteni, smo mladi prepuščeni popolni prekarizaciji in divji neoliberalizaciji. Od študentskega dela do prvih zaposlitev za določen čas mine preveč časa. Liberaliacija trga na tak način za napredek družbe ne more biti dobra.

Participatorni procesi so v 21. stol. šibki, vse manj ljudi v družbi soodloča in to se pozna tudi med mladimi. A, temu ni tako ker ne bi želeli sodelovati, ampak ker so se demokratični procesi v delu kontaminirali, ker sistem daje občutek počasnosti in ker vidnih sprememb ni. Če so, so te majhne in za veliko večino neznatne. Gospodarska krivulja je že zdavnaj nad gladino krize. Mladi pa še vedno odhajajo iz Slovenije. Slovenija za mlade ni več obljubljena dežela. Kljub želji dela politike, da je Slovenija svetilnik Evrope ali Silicijeva dolina. Temu ni tako. Slovenija ne bo postala progresivna, tehnološko razvita in mladim prijazna skupnost, če za blaginjo vseh ne bomo spreminjali sistema od znotraj.

Mladi moramo biti generator idej za prihodnost in ustvarjalci sedanjosti!

Ob Mednarodnem dnevu mladih želim, da se mladim uresničijo najbolj skrite želje.

Žiga Štajnbaher

predsednik Mladega foruma SD

  • Kategorije prispevkov
  • Blog
Mladi forum SD

Mladi forum SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

Zato v Mladem forumu pozivamo vlado, naj izenači status pomoči rednim in izrednim študentom ter razmisli o bolj pra… twitter.com/i/web/status/1…

About 2 days ago from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone