Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Komentar Saše Horvat: En mesec nepozabnih in neponovljivih izkušenj v Bruslju

Komentar diplomantke sociologije in angleščine, podpredsednice Mladega foruma Ptuj, Saše Horvat o nepozabni izkušnji stažiranja pri evropski poslanki S&D mag. Tanji Fajon. Njen prispevek lahko preberete tudi v časniku ptujske socialne demokracije Naprej.

Ta nemir in metuljčki v trebuhu, ki te spremljajo, ko moraš sam nekam daleč od doma, na novo delovno mesto, ki ga ne poznaš, je hkrati nepotreben in dobrodošel. Pojavi se zato, ker zapuščaš svoje varno območje in greš novim dogodivščinam naproti. Vsi ti mešani občutki so me spremljali, ko sem potovala v Bruselj na enomesečno stažiranje pri evropski poslanki Tanji Fajon.

Delo stažistke je bilo nekaj povsem novega in drugačnega od vseh mojih prejšnjih delovnih izkušenj in ga ne morem primerjati z ničemer do sedaj. Že prvi delovni dan je trajal dlje kot predvideno in bila sem čisto prevzeta in navdušena. Uvod v moje delo je bil zelo kratek in kar prvi dan sem začela s pisanjem Tanjinega pozdravnega govora ob svetovnem dnevu Romov, ki je bil že naslednji dan. Moram priznati, da nisem vedela kako se naj govora sploh lotim, zato sem začela po šolsko; naredila raziskavo kakšno stališče zavzemamo, kaj se je zgodilo v preteklosti, kakšne odločbe je izdala Evropska komisija in pregledala aktualne dogodke o tem, kaj se trenutno dogaja z Romi po Evropi.

Delo stažistke je bilo nekaj povsem novega in drugačnega od vseh mojih prejšnjih delovnih izkušenj in ga ne morem primerjati z ničemer do sedaj. Že prvi delovni dan je trajal dlje kot predvideno in bila sem čisto prevzeta in navdušena.

Kot sta mi kasneje povedala Tanjina asistenta je bil moj pristop pravilen, vse skupaj sem še samo morala spraviti v pravilno obliko in v kratek ter jedrnat odstavek. Slišati nekaj besed, ki si jih sam napisal iz ust evropskega poslanca, je enkraten občutek. Tanja Fajon je seveda povedala svoj govor, vendar je vključila tudi del mojega, ki ji je bil v pomoč. Občutek, da si naredil dobro in, da ti je takšna naloga zaupana za naprej, je neprecenljiv.

Moje delo je bilo torej pomoč pri govorih, urejanje Tanjinega urnika, pregledovanje e-pošte, udeležba na različnih odborih in zasedanjih ter pisanje poročil, obiskovanje drugih pisarn, rezervacije konferenčnih sob, in še in še bi lahko naštevala. Tudi to, da se večkrat na dan izgubiš v neskončnih hodnikih ni nič nenavadnega. Skozi vse to so me vodili Tanja in njena ekipa. Po začetni ne sigurnosti sem ulovila hiter tempo življenja in dela v parlamentu. Niti en dan ni bil enak prejšnjemu in vedno se je zgodilo kaj novega in zanimivega. Da pa sem lahko kar najboljše izkoristila svoj čas in se naučila še več, sem lahko tu in tam med vso e-pošto in povabili našla tudi kakšno zasedanje ali predstavitev ter se ga udeležila samo zase in za lastno veselje in zanimanje.

Saša Horvat in Tanja Fajon

Hvala Tanji in njeni ekipi, da so mi vse to omogočili in priznam – tisti začetni nemir je bil popolnoma odveč.

Saša Horvat, dipl. sociologije in angleščine, podpredsednica Mladega foruma SD Ptuj

  • Kategorije prispevkov
  • Blog
Mladi forum SD

Mladi forum SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

Zato v Mladem forumu pozivamo vlado, naj izenači status pomoči rednim in izrednim študentom ter razmisli o bolj pra… twitter.com/i/web/status/1…

About 2 days ago from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone