Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Iran: Grdi raček ameriške zunanje politike

Za razumevanje vseh sodobnih konfliktov je ključno razumevanje preteklosti. Zgodovina Irana je zgodba o kolektivni tragediji nekdaj veličastnega ljudstva. Država je nastala na ruševinah Perzijskega imperija, ki je razpadel kot stranski produkt imperialnih teženj Ruskega in Britanskega imperija, katera sta državo razdelili na vplivna območja in ekonomske cone. V dvajsetem stoletju se je država pod vplivom Britanskega imperija zopet konsolidirala v obliki Irana, ki ga poznamo danes. Z odkritjem nafte je na ramenih Irana zraslo največje britansko energetsko podjetje danes znano pod imenom British petroleum, ki je s to strateško surovino omogočila britanskemu ladjevju vladanje oceanom. Leta 1953 sta britanska in ameriška obveščevalna služba odstavili demokratično izvoljenega socialista Mohammada Mosaddegha, saj je želel nacionalizirati iransko nafto, ki je bila državi odtujena v času imperializma. S tem se je začela spirala, ki je svoj vrhunec dosegla leta 1979 z Iransko revolucijo in tako končala dobo neo-kolonializma v Iranu.

Revolucija je za vedno spremenila geopolitično sliko sveta. Nova država je takoj s svojim nastankom bila odrinjena na obrobje mednarodne skupnosti zaradi zavračanja tako ameriškega kot sovjetskega imperializma. Prav tako je z razglasitvijo islamske republike prebudila regionalne tekmece, predvsem sunitsko Savdsko Arabijo, ki je kot varuhinja Meke in Medine svojo legitimnost črpala iz svoje islamske ureditve, ki ji je sedaj konkuriral šiitski Iran. Po revoluciji se je nova država znašla pred novim izzivom v obliki vojne napovedi Iraka pod vodstvom Sadama Huseina, ki je bil podprt s strani ZDA in njenih arabskih zaveznic. Za Iranski trenutni režim so torej najbolj zaslužne ZDA in njene arabske zaveznice, ki so z nepotrebno vojno in pritiski državo prisilile v veliko bolj avtoritarno verzijo teokracije od prvotnih upov mnogih revolucionarjev.

Po vojni so ZDA preusmerile svoje vojaške sile na bivše zaveznike v Iraku in Afganistanu, ki so predstavljali eksistenčno grožnjo Iranu. Z odstranitvijo sekularne Ba’athistične vlade v Iraku, so ZDA povzročile razpad države po njenih sektaških mejah, ki so Iranu omogočile veliko večji vpliv v večinsko šiitski državi, ki se je po desetletju konflikta radikalizirala vse implozije v obliki Islamske države, ki so jo tako v Siriji, kot v Iraku na bojiščih porazile prav sile vodene s strani Irana. Danes torej Iran na Bližnjem Vzhodu predstavlja imanentno regionalno velesilo prav po zaslugah ZDA . Vsako nadaljnjo vmešavanje je tako potrebno preprečiti za vsako ceno saj so rezultati več kot očitno nasprotni od pričakovanih. Umor generala Soleimanija bo nosil dolgoročne posledice za celotno regijo in posledično celoten svet. Kakšne bodo le te še ne moremo predvideti, vendar bomo izvedeli kmalu. Kot pravi Hegel v svoji pregovorni modrosti: Minervina sova začne svoj let šele ko pade mrak.

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum

V ŽIVO: Čas #Covid19 pred družbo postavlja ogromno izzivov. Nekateri so novi, nekatere je čas epidemije samo dodatn… twitter.com/i/web/status/1…

About 2 days ago from Mladi forum SD's Twitter via Twitter for iPhone