Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Globalna kampanja za borbo proti utaji davkov in davčnimi oazami

Globalna kampanja za borbo proti utaji davkov in davčnimi oazami

Mladi evropski socialisti (YES) skupaj z Mednarodno Unijo Mladih Socialistov (IUSY) predstavljata kampanjo na temo borbe proti utaje davkov. Ravno danes, 1. 12. 2017 poteka v Lizboni uradna kampanja proti paradižu davčnih oaz, ki se je udeležuje na tisoče mladih aktivistov ter evropskih voditeljev.

Mladi forum se kot članica YES pridružuje tej akciji in pozivamo vlade in vodilne na domači in mednarodni ravni, da ustavijo utajo davkov s spremembo pristojnih struktur in zakonodaje. Skupaj moramo delovati v smeri pravičnih davkov in se znebiti nadvlade umazanih poslov multinacionalk v naših državah.

Glavni razlogi borbe proti utaji davkov tičijo v dejstvu, da je bilo ocenjenih 7 trilijonov dolarjev oziroma 10% svetovnega BDP-ja skritih davčnih oaz. Multinacionalke, kot so to Apple, Google, McDonalds in druge, spadajo v top 1% imetnikov svetovnega bogastva, skupaj z drugimi kriminalnimi in terorističnimi organizacijami; vsi se poslužujejo davčnih oaz in pranja denarja.

Toda problem se ne nahaja samo v neplačanih davkih in skritih kriminalnih dejavnosti. Mnoge države poskušajo tekmovati med seboj pri zniževanju svojih davčnih stopenj za korporacije, da privabijo čim več novih poslovanj podjetij. S strogimi pravili o proračunskih primanjkljajih in javnem dolgu, ki je posledica nedavne svetovne finančne krize, so mnoge države prisiljene zmanjšati javno porabo ali povečati davke na delo in trošarine, medtem ko se najbogatejše osebe lahko izognejo posledicam zase.

Rezultat so večje neenakosti, nelojalna konkurenca in nadaljnja koncentracija bogastva v rokah le nekaterih. Vse to tudi privede do zmanjšanja socialnih izdatkov in zdravstvenega varstva ter primanjkovanja javnih naložb v šole in univerze.

Da bi ponovno pridobili davčno suverenost, bili sposobni financirati boljše zdravstveno varstvo in izobraževanje za vse naše državljane, se morajo naše vlade zavedati, da nihče ne more biti »nad zakonom« in da je potrebno vložiti v zakonodajo in politike, da postavimo omejitve in kontrolo nad davčnimi utajami, ker to ni »paradiž« ne za mlade in ne za večino ljudi.

V ta namen predlagamo sledeče ukrepe:

  1. sprejetje globalnega finančnega registra premoženja, ki je koordiniran s strani Mednarodnega denarnega sklada in dosegljiv vsem nacionalnim davčnim institucijam,
  2. uporaba političnega in ekonomskega pritiska za sodelovanje davčnih oaz pri borbi proti utaji davkov,
  3. obvezno poročanje vsake države o aktivnostih njihovih lokalnih podjetij,
  4. sprejetje globalnega minimalnega davka na dobiček z vrednostjo 25%, ter
  5. preprečiti luknje v zakonodaji, ki omogočajo nastanek in delovanje davčnih oaz.

Koliko več Lux-Leaks, Panama Papers ali Paradise Papers potrebujemo, dokler se bomo borili za davčno pravičnost? Če ga danes ne bomo rešili, nas bo jutri preganjalo.

Follow and share the activities of the action day and the campaign from the YES Facebook page!

Pridruži se globalni akciji in prispevaj svoj glas v tej borbi!

Na tej uradni spletni strani oddaj svojo podporo in spremljaj vse nadaljnje aktivnosti: http://endtaxevasion.org/.

Sledi nam tudi na Facebook strani: https://www.facebook.com/endtaxevasion/.

 

Mi smo mladi. Kdo, če ne mi?

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum