Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Čas je ZDAJ!

Ura je pol štirih zjutraj, zunaj vse mirno, mene pa iz spanca prebudi vsem dobro znan zvok prezgodnje budilke. Od Slovenskih Konjic do Bruslja, kjer se bom z mladimi PES aktivisti iz različnih držav Evropske unije udeležil zadnjega in največjega soočenja šestih “spitzenkandidatov” za mesto predsednika Evropske komisije, je pač dolga pot.

Milijonsko mesto kot je Bruselj, je zame velika sprememba, vendar se kljub temu dobro znajdem in se z ostalimi mladimi udeleženci sestanem v hotelu, od koder nadaljujemo pot proti poslopju Evropskega parlamenta, kjer bomo iz sedežev evropskih poslancev spremljali debato.

“Evrovizijska” debata se je iz plenarne dvorane v Bruslju prenašala v živo preko številnih medijskih kanalov, na njej pa so se pomerili vodilni kandidati šestih evropskih strank: Manfred Weber iz Evropske ljudske stranke, Frans Timmermans iz Stranke evropskih socialistov, Nico Cue iz Evropske levice, Ska Keller iz Evropske zelene stranke, Jan Zahradil iz Skupine evropskih konzervativcev in reformistov in Margrethe Vestager iz Skupine zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo. V bolj ali manj umirjenem uro in pol dolgem soočenju, so kandidati razpravljali o aktualnih temah, kot so: socialna politika, migracije, rast populizma, podnebne spremembe ter tudi globalna vloga Evropske unije.

Zanimiv je že sam koncept izbiranja predsednika Evropske komisije, saj ga tokrat šele drugič v zgodovini predlaga Evropski parlament, tega pa more potrditi Evropski svet. To v praksi pomeni, da volivci nimajo neposrednega stika s tem, kdo bo Evropsko komisijo vodil v naslednjem petletnem mandatu, čemur mnogi kritiki nasprotujejo. Ta odtujenost od procesa odločanja vsekakor ni dobra za vzdrževanje demokratičnosti, proces odločanja pa postane velikokrat ljudem tuj, saj glavne odločitve sprejemajo uradniki v zaprtih pisarnah, pri čemer evropejci velikokrat nimamo besede. To ustvarja demokratični deficit, ki samo še poglablja težave, v katerih se je Evropska unija znašla. Zaradi te odmaknjenosti Evropske unije od ljudi danes čutimo velik porast priljubljenosti populističnih strank in zaradi premalo političnega diskurza, so ljudje izgubili zaupanje v evropske institucije, kar se odraža v nizki volilni udeležbi. Nič čudnega torej ni, da je prvi dan po Brexitskem referendumu, najbolj popularno iskanje na internetu “Kaj je Evropska unija?”. Tudi vodilni kandidat Frans Timmermans, je velikokrat izrazil ta sistem kot pomanjkljiv in podprl idejo, da se predsednika Evropske komisije na najvišji izvršilni položaj v EU, izvoli neposredno na volitvah, da se izvoli predstavnika, ki ga za to funkcijo izberejo ljudje.

Sicer različnih pogledov, so se kandidati vendar strinjali z dejstvom, da so pred nami ene izmed najpomembnejših volitev v zgodovini Evropske unije. Od volivcev je torej odvisno, kaj se bo  v Evropski uniji dogajalo naslednjih 5 let. Hočemo v 21. stoletju Evropo sovraštva, fašizmov in nevarnih ekstremizmov, ali smo pripravljeni ohranjati evropsko skupnost na njenih temeljnih vrednotah? Smo pripravljeni narediti korak v pravo smer, korak do boljše socialne vključenosti, solidarnosti in Evropske unije po meri vseh? Frans meni, da je zdaj pravi čas. Čas, da: “velike korporacije začnejo plačevati davke, da uvedemo dostojne minimalne plače v vseh državah članicah, za enakost plačila med spoloma, za konec nasilja nad ženskami, za uveljavitev vladavine prava v vseh članicah in čas, da postavimo podnebno krizo na vrh prioritet naslednje Evropske komisije.”

Ker trenutno se EU drastično spreminja. Če hočemo Evropo, ki se bori za socialno vključenost, za enakost prebivalcev, pravice ter položaj mladih in solidarno inkluzivno skupnost, potem 26. maja volimo in ne pustimo, da drugi odločajo o naši prihodnosti.

#ItsTime.

Jakob Mlakar

član MF

 

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum