Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Barbara Pur: Ženske spreminjamo svet na bolje

8. marec je mednarodni dan žensk, je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in je prav gotovo dan, ko se ženske vseh kontinentov, včasih tudi nasprotujočih si mnenj, političnih, kulturnih in jezikovnih razlik, zbližamo in opozorimo nase, na krivice, ki se nam (še vedno) dogajajo zaradi neenakosti spolov.

Skozi tisočletja boja za naše pravice smo ženske hvaležne za to, za kar so se borile naše predhodnice. Srečne smo, da imamo glas, da se imamo možnost svobodno izražati in o svojem razmišljanju obveščati širšo javnost, da danes nismo samo matere in vzgojiteljice svojih otrok, da smo ženske, da smo soustvarjalke.

Kljub temu danes še ne moremo reči, da smo popolnoma enakopravne moškim, ker nismo. Res je, da se lahko svobodno izražamo, izpostavljamo prek medijev in družbenih omrežij, pa vendar marsikdo zavije z očmi ob prebiranju ali poslušanju našega članka ali govora. Še vedno smo deležne žaljivih komentarjev in besed, da ženska samo nerga in govori neumnosti. Poleg žaljivk in drugih grdih opazk smo deležne tudi diskriminacije, ki jo sicer zakon prepoveduje, ampak marsikdo deluje po principu »pravila so za to, da se kršijo«.

Že to, da mora na delovnem mestu v Evropi ženska za enako plačilo delati kar dva meseca več in da je plačna vrzel med spoloma 16%, pove koliko boja za enakopravnost je še potrebnega. Na delovnih mestih pa se prav tako pojavlja tudi seksizem, za katerega širša javnost tako ali tako nikoli ne izve, nas žensk pa je strah o tem javno spregovoriti, saj si ne želimo biti psihično ali še huje fizično zlorabljene. Nasilje, ki ga še vedno doživi kar tretjina žensk po svetu. Ob vsej tej grozoti se sprašujem, koliko časa še? Koliko časa bodo ženske to še morale trpeti?

Tudi na vodilnih, političnih položajih ni tako kot naj bi bilo. Volilna pravica je bila in je osnovni pogoj za udeležbo žensk v politiki, pa vendar z njeno pridobitvijo ženskam vrata v politično kariero niso na široko odprta. Nasprotno, pri vstopanju na politični parket še vedno naletimo na vrsto ovir. Danes je na oblasti več žensk kot nekoč. Še vedno so v manjšini, vendar jih je več. To stanje pa vseeno postaja problematično s prihajajočo vlado, ki jo dobivamo. To, da naj bi bila po do sedaj znanih informacijah le ena izmed njih ženska, je simptom šovinistične desničarske politike in napoved, kaj lahko pričakujemo v naslednjih dveh letih – tradicionalizem, seksizem in izključevanje.

Sicer pa je ženska veliko več od tega. Je oseba, ki ima artikuliran interes za vključevanje v politiko, pa ne zaradi članstva, povzpetništva ali pasivne podpore stranki, temveč zaradi želje nekaj storiti oziroma spremeniti na bolje.

Lahko bi rekli, da stereotipov glede enakopravnosti še ne moremo popolnoma ovreči. Takšni predsodki so nam prirojeni, ne v možganih, temveč so zasidrani v naši kulturi, jeziku in tisočletjih naše zgodovine. Pa vendar smo ženske dokazale, da zmoremo marsikaj in v prihodnje bomo to samo potrjevale in dograjevale.

Drage ženske, iskrene čestitke ob našem mednarodnem prazniku!

Barbara Pur, predsednica Mladega foruma Slovenj Gradec

  • Kategorije prispevkov
  • Blog
Mladi forum SD

Mladi forum SD

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum