Mladinska, politična in nevladna organizacija.


Novice

Aktualno dogajanje na področju mladinske politike v Sloveniji in mednarodno.

Ali se vrača ISIS v novi preobleki?

V zadnjih dneh smo priča eklatantni kršitvi mednarodnega prava – Turčija je z vojaško ofenzivo brez dovoljenja Združenih narodov (naj samo opomnim, da je Turčija članica Severno atlantskega pakta, tako kot mi) vdrla in posegla v ozemeljsko celovitost Sirije.

Karkoli si že mislimo o oblasti v Siriji je takšen poseg popolnoma nelegitimen. Tudi, če bi turški predsednik Erdogan iskal podporo za takšen poseg, je seveda ne bi dobil, saj je njegova upravičitev ofenzive v tem, da želi vzpostaviti »varno območje« med turško mejo in ozemljem, ki ga ščitijo kurdske sile, z namenom, da bi tja »na varno« preselil milijone sirskih beguncev. Seveda gre tukaj za krinko, saj bo z ofenzivo proti Kurdom Erdogan pridobil na popularnosti v Turčiji. Notranji turški konflikt med turško narodno večino in kurdsko manjšino in njihovo delavsko stranko (PKK) se vleče že desetletja. Tukaj seveda naletimo še na vprašanje pravice do samoodločbe, saj so Kurdi razseljeni v treh velikih državah (Iraku, Siriji in Turčiji), želijo pa si seveda več avtonomije ali pa lastno republiko. Kršitve pravic kurdske manjšine pa so bolj pravilo kot izjema.
Kakorkoli že, Kurdi so »nam, zahodnemu svetu« ogromno pomagali pri obračunu s tako imenovano Islamsko državo. Pomagali so izkoreniniti veliko teroristično grožnjo tako na območju Sirije in Iraka, ter posledično tudi teroristično grožnjo v Evropi. Bili so in so še vedno (!) naši zavezniki. Med drugim so zavezniki večih članic NATO-a, sploh pri borbi proti terorizmu, sedaj pa ena izmed članic v solo akciji napada naše lastne zaveznike.

Z zlomom kurdskih sil v severni Siriji je velika možnost, da bo na ruševinah in v vsesplošnem kaosu ponovno vzniknila Islamska država, ali pa nekaj njej podobnega. Miru na Bližnjem vzhodu tako sploh ne moremo pričakovati. Lahko pa ponovno pričakujemo povečano število novic o terorističnih napadih na Bližnjem vzhodu in v Evropi.
Ali nam je tega res treba?

Slovenija je sicer zelo mala članica Severno atlantskega pakta, pa vendar bi se lahko tukaj vsaj ponašali s tem, da imamo načela in vrednote od katerih ne mislimo odstopati. Takoj bi morali pozvati zavezništvo NATO o zamrznitvi članstva ali izključitvi Turčije iz njega, ter pozvati Evropske države k uvedbi sankcij proti Turčiji. Potrebno je poslati ODLOČNO sporočilo.
Hkrati pa se ravno v teh dneh pojavljajo informacije, da naj bi predsednik Pahor v kratkem v Sloveniji gostil predsednika Erdogana. Erdogana, ki bi ga v trenutnih razmerah imenovali kar za vojnega zločinca.

Upamo (verjetno zaman), da temu ne bo tako.

Žiga Čepe & Maja Čuk

Prispevaj komentar

Deli na družbenih omrežjih

@Mladiforum